1.2.2: Upotreba komponente proširenja GLN u transakcijama

Osnovno pravilo

Proširenje GLN može da se koristi u transakcijama samo kada postoji međusobni sporazum između svih uključenih trgovinskih partnera i gde upotrebljen standard za transakcije podržava proširenje GLN.

Obrazloženje

Proširenje GLN je opcioni oblik GLN za podpodelu fizičke lokacije prema internim pravilima za dotičnu lokaciju. Ne mogu svi trgovinski partneri, u svojim transakcionim sistemima da razlikuju lokacije ako upotrebe komponente proširenja GLN (npr. upravljanje narudžbinama, ERP). Dalje, podrška za primenu proširenja GLN u transakcijama je ograničena ili nije uvek raspoloživa u datom trenutku. Zbog toga se preporučuje da se u transakcijama upotrebljava GLN bez komponente proširenja. Ovo pravilo priznaje prirodu proširenja GLN (samo uz međusobni sporazum) i potencijalno može biti podržano u budućim standardima za transakcije ukoliko zahtevi poslovanja opravdavaju njeno uvođenje kao otvorenog standarda.

Primeri

U ovom primeru, namera je da se dobavljač uputi da isporučuje robu do određenih ulaza. U nedostatku podrške u transakcionim sistemima i standardima, nije preporučljiva upotreba komponente proširenja za ovu svrhu. Bolje je da se dodeljuju posebni GLN-ovi svakom ulazu.